Controleer of de opgegeven kilometerstand klopt

Second slide

Doe de Online Kentekencheck!

✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto’s check
✓ APK vervaldatum opzoeken
✓ Gedetailleerde waarde opvragen

12 Jun , 2015,
Editor
, , ,
6 comments

Kilometerstand fraude is de meest voorkomende vorm van fraude in de occasionhandel. Het enige wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen tellerfraude is controleren of de kilometerstand klopt. Dit kun je doen met de kilometerstand check van de RDW. Hier kun je zien of de tellerstand logisch of onlogisch is. Sinds april 2016 gaat deze dienst nog verder, de RDW komt met het tellerrapport, waarmee tellerstanden kunnen worden gecontroleerd doordat alle tellerstanden en registratiedata worden getoond. Vandaag aandacht voor het probleem ‘tellerfraude’.

Nationale Auto Pas (NAP)Kilometerstand fraude groot probleem

Kilometerfraude is een groot probleem in Nederland. Hoewel de overheid het terugdraaien van tellerstanden wettelijk strafbaar heeft gemaakt gebeurd het nog steeds veel. Waarom? Omdat de auto direct meer waard wordt door een lagere tellerstand. Het is dus enorm winstgevend om een tellerstand terug te draaien. Nadeel voor de persoon die de auto koopt is echter dat deze altijd teveel betaald.
Hoewel de meeste mensen denken ‘kilometerfraude, dat overkomt mij niet’, is de kans om slachtoffer te worden van tellerfraude groot. Ruim vijf procent (5%) van alle origineel Nederlandse auto’s heeft een teruggedraaide km tellerstand. Bij geïmporteerde auto’s ligt dit percentage acht keer zo hoog, wat neerkomt op ruim 40% van alle ingevoerde auto’s. Waarom zit er een zodanig groot verschil tussen origineel Nederlandse auto’s en import auto’s? Dit komt omdat de auto bij import een nieuw kenteken krijgt, hierdoor begint de auto eigenlijk opnieuw omdat autogegevens uit het buitenland niet opvraagbaar zijn. De RDW neemt de tellerstand over die in het dashboard staat. Gevolg, tellerstand fraude is gemakkelijk te realiseren bij import en levert extra geld op.

Je kunt wel nagaan, doordat terugdraaien van tellerstanden zo gemakkelijk en winstgevend is blijven mensen het doen. Ga je een auto kopen, let er dan op dat de kilometerstand logisch is en voorkom dat je de kat in de zak koopt.

Welke RDW kenteken informatie is er nog meer op te vragen?

Naast informatie over de kilometertellerstand kun je ook informatie opvragen over het auto schadeverleden, het aantal vorige eigenaren en een waarde opvraag doen. Hieronder een opsomming van deze met toelichting. Let wel op, deze informatie is anders dan het tellerrapport niet allemaal via de RDW te verkrijgen. Maak gebruik van onze RDW onafhankelijke gratis kentekencheck en zie waar wij je mee kunnen helpen.

 • Schadeverleden opvragen – De schadecheck laat je zien of de auto ooit betrokken is geweest bij een ongeluk en of deze daarbij ernstige schade heeft opgelopen.
 • Aantal vorige eigenaren inzien – Je kunt zien hoeveel eigenaren de auto heeft gehad. Het aantal eigenaren wordt opgesplitst in zakelijke en privé eigenaren. Beide zijn inzichtelijk na checken. Eigenarenhistorie natrekken geeft je inzicht in de hoeveelheid eigenaren van de auto in de afgelopen negen jaar.
 • Gedetailleerde autowaarde opvragen – Door de waarde van een auto te controleren weet je zeker dat je nooit teveel betaalt. Ga je een auto kopen, doe dan altijd de autowaarde check en voorkom dat je teveel betaald.

6 Comments

 1. Ali June 12, 2015 at 12:58 pm Reply

  Klm chk

 2. jminthout June 13, 2015 at 8:47 am Reply

  graag de geschiedenis van deze auto ivm aankoop

 3. jminthout June 13, 2015 at 8:47 am Reply

  graag de geschiedenis van deze auto ivm aankoop

 4. Wat zijn de risico’s als je van een particulier een auto gaat kopen? December 12, 2015 at 12:54 pm Reply

  […] dus niet alle, gevallen de kilometerstand gecheckt. Daardoor is een deel van dit risico afgedekt. Controleer daarom altijd de kilometerstand voordat je een auto koopt. […]

 5. Hoe kun je de autowaarde berekenen? – Rdwcheck.nl May 10, 2016 at 9:35 am Reply

  […] Controleren of de tellerstand logisch is – Is er gerommeld met de tellerstand? Is de tellerstand van de auto teruggedraaid om zo de autowaarde te verhogen? Dan zal de kilometerstand check dit aantonen. […]

 6. Hoe belangrijk is de kilometerstand van een occasion? – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl March 8, 2017 at 1:34 pm Reply

  […] onderhoud. Om dit te voorkomen, moet je de kilometerstand van een occasion altijd controleren. Het controleren van de kilometerstand is gelukkig heel makkelijk. Hieronder leggen we uit hoe je dit kunt doen.             […]

Leave A Comment