Lampjes in je auto dashboard branden – Wat nu?!

Second slide

Doe de Online Kentekencheck!

✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto’s check
✓ APK vervaldatum opzoeken
✓ Gedetailleerde waarde opvragen

7 Feb , 2017,
Editor
, , , , , , , , ,
5 comments

Het zal iedere automobilist een overkomen. Je rijdt in je auto en ineens brand er een lampje met symbooltje in je dashboard. Schrikken! Want wat berekent het symbooltje? Mag je doorrijden en / of is er iets ernstigs aan de hand? Zeker als je het symbool niet direct herkent spelen deze vragen op. Zet de auto bij twijfel altijd direct stop. Kies een symbolen in je dashboard vinden in de boekjes van de auto. Heb je de boekjes niet, dan kun je de betekenis van de symbolen ook online opzoeken. Doe dit altijd en rijdt nooit zomaar door, want de lampjes zijn er voor jouw veiligheid. Neem een storing waarbij waarschuwingslampjes gaan branden dus altijd serieus.  

Welke risico’s loop je wanneer je doorrijdt?

Het is belangrijk om je te realiseren dat de dashboardlampjes er zijn voor jouw veiligheid en om ernstige schade aan het voertuig te voorkomen. Je moet een storingslampje altijd serieus behandelen. Doorrijden kan resulteren in ernstige schade aan het motorblok en het optreden van een gevaarlijke verkeerssituatie voor jou en je medeweggebruikers. Om een beeld te krijgen van de impact van een crash met 65 km per uur raden wij je aan dit artikel te lezen.

Een voorbeeld: Het olielampje brand, doorrijden met te weinig olie zal resulteren in het vastlopen van het motorblok. Resultaat? In plaats van je olie aan te vullen moet als je te lang doorrijdt je hele motorblok worden vervangen. Je hebt ook lampjes die aangeven dat je bandenspanning te laag is of je band lek is, rijdt je dan door dan loop je aanzienlijk risico om de macht over het stuur op een onverwacht moment te verliezen.

Risico storinglampje dashboard

Maakt het uit of er een rood of oranje lampje brand?

De meeste dashboards zijn voorzien van oranje en rode lampjes. Bij het oplichten van een rood lampje moet je de auto zo snel mogelijk stilzetten. Brand er een oranje lampje dan heb je nog wel wat tijd, het is wel verstandig om je rijgedrag en snelheid aan te passen. Maar in de meeste gevallen kun je nog wel even doorrijden richting bijvoorbeeld een garagebedrijf.

 

Olie lampje

Waarschuwingslampjes die je moet kennen

Tijdens je rijlessen moet je voor je theorie-examen een aantal lampjes kennen. Na verloop van tijd zakt deze kennis meestal weg. Immers, je komt deze lampjes alleen in uitzonderlijke situaties tegen. Toch is het niet onverstandig om van te voren na te denken over het moment dat ze gaan branden. Je kunt bijvoorbeeld een uitdraai maken van de storingslampjes voor jouw auto of ervoor zorgen at de boekjes van de auto altijd aanwezig zijn.

 

Dashboard lampjes auto

Fraudeurs en malafide autohandelaren sjoemelen met dashboardlampjes

Fraudeurs en malafide autohandelaren kunnen ver gaan. Sjoemelen met dashboard lampjes is een veel voorkomende en enorm gevaarlijke manier van oplichting. Oplichters gaan ver, ter illustratie een voorbeeld van een schadeauto waarbij de airbags zijn gesprongen. Het gebeurt regelmatig dat oplichters de zekering doorbranden waardoor het dashboard de storing niet weergeeft. Soms doen ze het nog simpeler en plakken ze gewoon een klein stickertje over het lampje, zodat jij het niet meer ziet.

Laat je ook niet afschepen met lampjes die branden. Verhalen als; het lampje brand maar er is niks aan de hand, het maken van het lampje is heel duur en de storing is er niet. Trap er niet in.

 

5 Comments

 1. Enorme toename veiligheid inzittenden dankzij 20 jaar crashtesten – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl February 7, 2017 at 1:15 pm Reply

  […] airbags niet vervangen, maar plakken ze de afdekdelen dicht en branden ze de zekering van het meldingslampje in het dashboard dicht zodat de auto niet aangeeft dat de airbags defect zijn. Hoewel de auto’s aan de ene kant […]

 2. Arno May 10, 2017 at 2:01 pm Reply

  Ik hoefde ze nooit te leren. Is ook niet naar gevraagd.

  • Editor May 15, 2017 at 1:38 pm Reply

   Beste Arno,

   Geen probleem, dat verschilt per examen. Echter is het wel belangrijk om de lampjes te kunnen raadplegen via de boekjes of online. Mochten er eens problemen zijn dan kan je opzoeken wat er aan de hand is.

   Groet,
   klantenservice

 3. De Keyser Martin November 28, 2017 at 4:48 pm Reply

  Kan dit apparaat ook een fout herstellen zoals een Bluetooth-storing met uw smartphone (heb dit al meerdere maal gehad),dat de verbinding niet tot stand kwam en telkens naar de garage moest voor een nieuwe update…………

  • Editor January 8, 2018 at 1:36 pm Reply

   Daar kan het garagebedrijf / dealer u het beste bij helpen.

   Groet,
   Klantenservice

Leave A Comment