Wegenbelasting Berekenen

WEGENBELASTING BEREKENEN:

Doe de RDW check voor Wegenbelasting !

Bent u van plan een occasion, ofwel tweedehands auto te kopen? Doe dan vooraf de kenteken check om te zien hoeveel wegenbelasting u moet betalen voor het betreffende voertuig. Met onze kenteken check kun je snel op basis van kenteken zoeken hoeveel deze verplichte belasting is. Koopt u een gloednieuwe auto dan zou ik de dealer voor je laten rekenen. Vaak worden nieuwe auto’s door de RDW afgeleverd met een specificatie voor wegenbelasting en een eventuele tijdelijke vrijstelling wanneer ze weinig CO2 uitstoten of zelfs geheel hybride zijn. Dit is gunstig in belasting maar ook wanneer je kijkt naar bijtelling.

Wat is motorrijtuigenbelasting?

Motorrijtuigenbelasting is de belasting die je betaald om met een motorvoertuig deel te mogen nemen aan het verkeer. Dit wordt ook wel wegenbelasting genoemd. Hoeveel belasting je moet betalen is afhankelijk van het voertuig, brandstoftype en het gewicht.

Wegenbelasting : zorg dat je weet wat je moet betalen!

Nederland is een land van belastingen, zo betaal je ook voor een auto motorrijtuigenbelasting. Je bent in Nederland verplicht autobelasting te betalen, niet erg want Nederland is een mooi land en veel dingen zijn hierdoor goed geregeld. Om al die dingen goed te regelen is veel geld nodig. Onze overheid heft daarom op veel zaken belasting. De strekking van dit artikel is niet om het Nederlandse belastingstelsel ter discussie te stellen, als wel je inzicht te geven in de wegenbelasting die je moet betalen om een voertuig op de openbare weg te mogen laten rijden. De wegenbelasting berekenen kan je tot het inzicht brengen dat je een bepaalde auto gemakkelijk kunt betalen, of juist laten zien dat het verstandiger zou zijn om een andere auto aan te schaffen. Dat hang natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Vast staat in ieder geval dat het zeker geen kwaad kan om van tevoren de autobelasting te berekenen en dan pas tot aanschaf van het voertuig over te gaan. De hoeveelheid belasting die je voor een voertuig moet betalen wordt bepaald door de RDW. Zij kijken naar CO2 uitstoot, brandstoftype en ledig gewicht van een voertuig. Op basis hiervan wordt bepaald hoeveel autobelasting u moet betalen voor een wagen. Meer hierover later in dit stuk.

Wegenbelasting berekenen is niet moeilijk

Zoals in de aanhef van dit artikel al vermeld staat, het gaat hier niet om een oordeel te geven over het Nederlandse belastingstelsel. Wat je wel kunt stellen is dat het berekenen van de autobelasting in vergelijking met andere soorten belasting redelijk makkelijk is. De motorrijtuigenbelasting kan eenvoudig worden berekend met een kentekencheck voor motorrijtuigenbelasting. Zo’n RDW check helpt je om heel gemakkelijk de autobelasting vast te stellen.

Hoe werkt zo’n RDW check voor wegenbelasting ?

Zo’n een RDW check werkt heel eenvoudig. Van alle voertuigen in Nederland zijn de technische specificaties geregistreerd. Deze technische specificaties vormen het uitgangspunt bij het berekenen van de houderschapsbelasting (houderschapsbelasting is hetzelfde als motorrijtuigenbelasting). Wegenbelasting berekenen doe je namelijk door de technische specificaties te combineren met de manier waarop je een motorrijtuig gebruikt. Dat klinkt vrij gecompliceerd, maar het is niet moeilijk.

Motorrijtuigenbelasting berekenen en de technische specificaties

RDW check MotorrijtuigenbelastingEen RDW check voor motorrijtuigenbelasting begint met het vaststellen van de technische specificaties van een voertuig. De houderschapsbelasting wordt namelijk geheven naar de belasting, als in invloed op het milieu, van een voertuig. Motorrijtuigenbelasting berekenen begint met het vaststellen van welke brandstof het voertuig gebruikt. Deze informatie is op te halen uit de RDW kentekengegevens. Doe je bij de RDW een kentekencheck dan kun je zaken als gewicht, brandstoftype en bouwjaar opvragen en je wegenbelasting berekenen. Je kunt bij ons ook een kentekencheck doen, je krijgt de officiele voertuiggegevens te zien. Daarnaast wil de fiscus weten wat het gewicht van het voertuig is. Ook het gewicht van een voertuig is van invloed op de houderschapsbelasting.

Om het stelsel van motorrijtuigenbelasting een beetje overzichtelijk te houden wordt er gemaakt van bepaalde gewichtsklassen. Uit het RDW kentekenregister komt verschillende informatie over het gewicht van een voertuig naar boven. In principe is het ledig gewicht van een voertuig het gewicht wat wordt gebruikt om de wegenbelasting te berekenen. Soms is deze informatie bij onze RDW check niet beschikbaar. In dat geval is er geen nood. Je mag dan de “massa rijklaar” gebruiken. De “massa rijklaar” ligt iets hoger dan het ledig gewicht van een voertuig. Om dit te compenseren mag je 100 kilogram van de massa rijklaar aftrekken bij het berekenen van de motorrijtuigenbelasting.

Om de houderschapsbelasting helemaal compleet te maken, wat betreft het technische gedeelte, moet je even kijken naar wat voor soort auto je hebt. Het kan hier gaan om een zakelijke personenauto, een zeer CO2-vriendelijke personenauto, om een bestelbus en zo zijn er nog een aantal varianten. De variaties kun je vinden in het RDW-register en op de website van de Belastingdienst.

De aard van het gebruik en autobelasting berekenen

Als je deze informatie eenmaal hebt opgezocht, dan ben je bijna klaar om de uiteindelijke motorrijtuigenbelasting te berekenen. Je moet alleen nog een paar vragen over de aard van het gebruik beantwoorden. De fiscus wil namelijk graag weten waar je woont. Om te beginnen moet je de vraag beantwoorden in welk land je woont. Als je, en laten we daar maar even van uit gaan, in Nederland woont, moet je ook nog even opgeven in welke provincie je dan woont. Als je al deze informatie hebt ingevuld, dan ben je klaar om de autobelasting te berekenen.

Wegenbelasting berekenen 2018: je kan er iets op besparen!

Motorrijtuigenbelasting Als je de R D W check voor autobelasting hebt gedaan, dan kan er nog wel eens een bedrag uitrollen waar je in eerste instantie nogal van schrikt. Het is daarom in de eerste plaats ook verstandig om vooraf een kentekencheck op te doen. Zo kan je vooraf de autobelasting berekenen. Hoe het ook zijn moge, de motorrijtuigenbelasting kan soms vrij fors zijn. Gelukkig is er wel een manier om de autobelasting iets omlaag te brengen. Je kan de motorrijtuigenbelasting namelijk op meerdere manieren betalen. In de eerste plaats kan je per kwartaal betalen, maar je kan ook per jaar betalen. Als je per jaar betaalt hoeft je minder te betalen. Dat is natuurlijk al mooi meegenomen, maar het scheelt de fiscus ook nog eens werk, er hoeven minder administratieve handelingen verricht te worden. Mogelijk heb jij hier niet zo heel veel mee te maken, maar het scheelt jou natuurlijk ook werk.

Wat je wel aan de jaarlijkse betaling van autobelasting af kan dingen is dat je niet alleen geld bespaart door de korting die je krijgt, maar dat je ook rente misloopt. Nu zal deze gederfde rente niet zo heel veel zijn, maar de besparing bij jaarlijkse betaling van autobelasting valt ook aardig tegen.

Motorrijtuigenbelasting berekenen: de samenvatting

Om een lang verhaal kort samen te vatten. Veel gegevens van voertuigen zijn geregistreerd in het RDW register. Uit dit register kan je de technische specificaties halen die je nodig hebt voor het berekenen van de houderschapsbelasting. Deze motorrijtuigenbelasting heeft niet alleen een technische component, maar ook een persoonlijke component. Zo is de locatie waar je woont persoonlijk. Aan de hand van deze gegevens kan je de motorrijtuigenbelasting dus berekenen. Een RDW kentekencheck helpt je om de juiste technische gegevens op tafel te krijgen en de motorrijtuigenbelasting juist te berekenen. Op deze manier kom je niet voor vervelende verassingen te staan als je net een nieuwe auto hebt gekocht en je er later achter komt dat je heel veel wegenbelasting moet gaan betalen. Je kunt deze gegevens opvragen bij de RDW en door gebruik te maken van onze kenteken check.

20 Comments

 1. voshart June 26, 2015 at 8:17 pm Reply

  vraag wij zijn donderdag 26 juni door een vracht wagen van transport bedrijf vos aan gereden en is door gereden kenteken plaat begon met w- de rest is onbekend mijn vrouw reed op een tractor op de delleweg ten hoogte van middelstum door de snelheid kon ze de rest van kenteken plaat niet meer zien kunt u er wel achter kommen transportbedrijf vos ,blauwe bekleding met vos er op .mvg fam voshart

 2. R.Reijers October 31, 2015 at 9:48 am Reply

  Inderdaad een lang verhaal. De wegenbelasting wordt berekend n.a.v. het gewicht van een personenauto. Waarom is hier geen overzicht van ? Gaarne zou ik zo’n overzicht van u willen ontvangen.

  • admin November 5, 2015 at 4:10 pm Reply

   Beste Renee,

   Helaas hebben wij een dergelijke tabel niet beschikbaar. U kunt het beste op basis van de algemene RDW voertuiggegevens die u bij ons met de gratis kentekencheck kunt opvragen een wegenbelasting berekening kunnen maken bij de belastingdienst.

   Groeten,
   RDW check

 3. Dahles Jan December 6, 2015 at 11:12 am Reply

  Ik heb een Renauld clio automaat SP-HB-44 .
  Ben slecht ter been en rade mij aan een Mazda Demio GLX te nemen
  Ook ivm met gewicht . En dus belasting .
  Is dat zo ? Er staan er genoeg te koop
  En u heeft géén geen tabel (meer)zodat ik aan de hand daar van iets kan zien .
  Ben 67 en automaat is wel belangrijk (invalide) instap en rijden ?
  B.V.D

  • admin December 15, 2015 at 8:54 am Reply

   Beste,

   Als ik de twee auto’s naast elkaar zet dan kan ik mij voorstellen dat de Mazda een vooruitgang is die relatief weinig zal kosten in wegenbelasting. Toch kunnen wij u niet verder helpen bij het maken van deze keuze. Ons advies: Probeer de Mazda en eventueel een paar andere auto’s uit, bekijk het bedrag wat u aan wegenbelasting dient te betalen en maak voor uzelf de afweging.

   Veel succes!

   RDW Check

 4. Wegenbelasting auto betalen – Rdwcheck.nl February 22, 2016 at 11:01 am Reply

  […] Motorrijtuigenbelasting […]

 5. Wat is BPM belasting? – RDW check – Dagwaarde auto berekenen inclusief NAP Check March 1, 2016 at 11:06 am Reply

  […] Motorrijtuigenbelasting […]

 6. Wat is wegenbelasting eigenlijk? – RDW check – Dagwaarde auto berekenen inclusief NAP Check March 8, 2016 at 9:42 am Reply

  […] Motorrijtuigenbelasting […]

 7. Hoeveel wegenbelasting jij moet betalen vind je hier. March 8, 2016 at 1:15 pm Reply

  […] Motorrijtuigenbelasting […]

 8. Hoe kan ik voorkomen dat ik een naheffingsaanslag krijg? – RDW check – Dagwaarde auto berekenen inclusief NAP Check March 9, 2016 at 2:20 pm Reply

  […] Motorrijtuigenbelasting […]

 9. Wat is naheffingsaanslag wegenbelasting? – RDW check – Dagwaarde auto berekenen inclusief NAP Check March 30, 2016 at 9:16 am Reply

  […] Motorrijtuigenbelasting […]

 10. Volg die stappenplan als je een auto importeert – Rdwcheck.nl June 1, 2016 at 6:37 pm Reply

  […] Motorrijtuigenbelasting […]

 11. Wat doet de Rijksdienst Wegverkeer? – Rdwcheck.nl June 1, 2016 at 6:49 pm Reply

  […] Motorrijtuigenbelasting […]

 12. Wat moet je weten over het RDW kenteken? – Rdwcheck.nl June 1, 2016 at 6:53 pm Reply

  […] Motorrijtuigenbelasting […]

 13. Kentekenpapieren controleren en verbeteren met de auto October 11, 2016 at 11:12 am Reply

  […] Wegenbelasting […]

 14. Wat is wegenbelasting eigenlijk? – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl November 8, 2016 at 12:50 pm Reply

  […] Wegenbelasting […]

 15. M H Purahoo September 26, 2017 at 1:17 pm Reply

  Ik woon sinds vorige jaar in Engeland, ik ben met mijn auto gekomen en geparkeerd aan de weg waar vrij is. Mijn mazda 2 is van 2004 maar ze hadden mijn beide buitenspiegels gesloopt (vandalism) zo komt mijn auto niet door MOT oftewel APK omdat mijn auto moest gekeurd worden. Ik ben zo boos van dat ik een autosloperij heb gebeld en iemand komt mijn auto ophalen ik krijg een bewijs van dat bedrijf. Hoe kan ik mijn wegenbelasting stopzetten.

  Dank u

  • Editor October 9, 2017 at 12:39 pm Reply

   Beste,

   Op het moment dat de auto is gevrijwaard (zorg ervoor dat u dit bewijs heeft), zal de wegenbelasting automatisch worden stopgezet.

   Groet,
   Klantenservice

 16. boudewijn December 27, 2017 at 9:17 pm Reply

  hallo ik wil een pickup van 1850kg op grijs kenteken kopen voor particulier gebruik. nu zit ik op mijn phone op jullie site motorrijtuigenbelasting berekenen te kijken en daar komt uit dat ik ongeveer 168,50,-
  per kwartaal moet betalen.
  en dan kijk ik later op deze site van RDW en voer kenteken in en dan moet ik 276,-
  betalen per kwartaal voor zelfde pick up.
  ehh ik snap m nu eve niet wat ik moet gaan betalen zeg maar

Leave A Comment