RDW Kentekencheck

Second slide

Doe de kentekencheck!

✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ APK vervaldatum opzoeken
✓ Gedetailleerde waarde opvragen

Een RDW kentekencheck, wat kan je daarmee?

Als je wel eens een tweedehands auto hebt gekocht heb je misschien wel eens gehoord van een kenteken check. Een kenteken zoeken of natrekken biedt de mogelijkheid om veel voertuig gerelateerde informatie via het kenteken op te vragen. In Nederland is het voertuig altijd gekoppeld aan een specifiek kenteken waarbij de voertuiginformatie wordt beheerd door onder andere de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Er wordt dan ook vaak gesproken over een RDW check of een RDW kentekencheck. Middels de RDW kentekencheck kun je een auto zoeken om zo de wegenbelasting te berekenen, de voertuiginformatie op te vragen, de dagwaarde te berekenen of om de tellerstand te controleren. Een kenteken opzoeken en vervolgens natrekken laat zien of een auto betrouwbaar is. In dit artikel gaan we dieper in op de RDW kentekencheck en laten we zien welke voertuiginformatie je allemaal op kunt vragen.

 

Wat is een RDW kentekencheck?

De kenteken check RDW is een check waarmee je op basis van het auto kenteken inzicht kunt verkrijgen in het autoverleden. Hieronder verstaan wij de algemene voertuiggegevens inclusief gedetailleerde autowaarde en autohistorische data zoals het schadeverleden, de kilometerstand, eigenarenhistorie en onderhoudsgeschiedenis.

 

De gegevens die je opvraagt met de RDW kentekencheck, waar komen die vandaan?

RDW kentekencheckDat de RDW Check een handige manier op voertuiginformatie op te vragen is staat als een paal boven water. Maar waar komen de RDW kenteken gegevens  van de check nou precies vandaan?

Zoals je in de introductie van deze pagina al hebt kunnen lezen worden alle voertuigen en auto’s in Nederland geregistreerd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De RDW houdt van alle voertuigen in Nederland bij wat de technische specificaties van een voertuig zijn, hoe een voertuig milieutechnisch presteert, wat de catalogusprijs is en nog veel meer. Zo houdt het RDW ook bij welk voertuig op welke naam geregistreerd staat. Van deze gegevens maakt onder meer het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) gebruik, het CJIB moet namelijk een adres hebben om de boete heen te sturen. Door deze koppeling is het dus mogelijk om elke Nederlandse auto op kenteken te zoeken. Auto op kenteken zoeken? Een kenteken natrekken geeft jou de mogelijkheid om dit te doen dankzij het RDW.

 

Een kleine opmerking is op zijn plaats. Niet alle informatie is zomaar voor iedereen beschikbaar. Je kunt niet zomaar als particulier de privé gegevens van een ander persoon aan de hand van een kenteken opvragen. Wat je wel kunt zien is praktisch alle niet privacygevoelige informatie die het RDW kentekenregister te bieden heeft. De RDW kentekencheck geeft dus inzicht in alle RDW voertuiggegevens. Meer hierover lees je in de volgende alinea’s.

 

Betrouwbare kenteken check rdwRDW check kenteken check

Op het moment dat je een rdw kenteken controle doet wil je natuurlijk betrouwbare kenteken informatie krijgen. Door de rdwcheck op Rdwcheck.nl te doen ben je ervan verzekerd dat de informatie over het voertuig klopt en zo actueel mogelijk is. Zoals gezegd, alle in Nederland geregistreerde voertuigen met een kentekenbewijs deel 1A en 1B is opvraagbaar in onze database. De RDW kenteken gegevens zijn zo accuraat mogelijk. U kunt onze kenteken check gebruiken door het RDW kenteken in te voeren. Let wel op, wij zijn niet verbonden aan het RDW en bieden de deze gratis kentekencheck op basis van het RDW geregistreerde kenteken gratis aan. De kentekencheck geeft inzicht in alle voertuiggegevens en navigeert je door naar onze partners die je kunnen helpen bij het natrekken van het autoverleden en het vinden van een goede autoverzekering.

 

Een kenteken natrekken: wat levert dat je op?

In principe is het met de RDW Check mogelijk om elke auto te zoeken op basis van het kenteken. Zoals in de alinea hierboven al beschreven staat levert een kenteken check rdw de niet privacygevoelige informatie van een voertuig op. Dat is in de eerste plaats de technische specificatie van een voertuig. Denk aan het merk, de kleur en de aandrijving. Van de technische specificaties zijn nog veel meer voorbeelden te geven, maar het voert te ver om dat in dit artikel te bespreken. Een kenteken opzoeken levert je voldoende informatie op over de technische aspecten van een auto. Wel zo handig als je meer wilt weten over een auto die je eventueel wilt kopen of gewoonweg over je eigen auto meer wilt weten.

Een RDW kenteken opzoeken kan je echter aan meer informatie helpen dan de technische aspecten van een voertuig alleen. Een RDW check geeft je ook inzicht in de juridische staat van een voertuig. Dat wil zeggen: een voertuig kan gestolen zijn, of er mag niet met een voertuig op de openbare weg gereden worden. In beide gevallen zou je bij het kopen van een dergelijke auto je schuldig maken aan een strafbaar feit. Een kenteken opzoeken in het openbare register geeft je antwoord op deze vragen en behoedt je voor het begaan van mogelijk strafbare feiten.

Bij de alinea die hierboven is geschreven moet wel een kleine kanttekening worden gemaakt. Een register is bijna nooit volledig. Dat geldt voor bijna alle registers die je raadpleegt. Door vertraging van de verwerking van informatie kunnen onvolledige registers ontstaan. Een kenteken natrekken in een openbaar register kan als resultaat opleveren dat een auto niet gestolen is. Het kan dan echter zo zijn dat de informatie met betrekking tot de diefstal nog niet in het register is verwerkt. In de meeste gevallen zal dit natuurlijk wel zo zijn en biedt een RDW kentekencheck voldoende garantie dat een auto ook echt niet gestolen is. Een kenteken natrekken is echter geen vrijgeleide. De RDW kenteken gegevens worden bij wijzigingen wel zo snel mogelijk bijgewerkt in de database. Als je een auto tegen een belachelijk lage prijs koopt, moet je meer doen dan alleen het kenteken opzoeken in een openbaar register.

 

Een kenteken zoeken – waarom handig

Een kenteken opvragen biedt hulp. Als je nog even nadenkt over het voorbeeld wat hierboven beschreven staat, dan zou de vraag bij je kunnen rijzen: wat is eigenlijk een normale prijs voor een specifiek type auto. Natuurlijk, er zijn meer dan genoeg autokenners die direct kunnen zeggen wat de prijs van een auto is, of zou moeten zijn. Er zijn echter ook meer dan voldoende mensen die geen idee hebben wat de waarde van een auto is. Een kenteken zoeken kan je het antwoord op de vraag “wat is mijn auto waard” geven.

Een kenteken zoeken kan je doen in het RDW voertuigregister. Zoals al eerder beschreven is in bovenstaande alinea’s geeft een RDW check de technische specificaties van een voertuig. Aan de hand van de technische specificaties is het voor een gedeelte mogelijk om de waarde van een voertuig vast te stellen. Een RDW kenteken checken kan je dus helpen om de waarde van een auto vast te stellen. Een kenteken opvragen alleen is helaas niet genoeg om de gemiddelde waarde van een auto te bepalen. Je zal iets meer moeten weten. De waarde van een auto wordt namelijk niet alleen bepaald door de technische specificaties, maar ook door het aantal kilometers dat er met een auto is gereden. Hoe meer kilometers, hoe lager de waarde van een auto over het algemeen is. Als je deze gegevens echter hebt, is het mogelijk om in abstracto de waarde van een auto vast te stellen. Door op de links in het kenteken rapport te klikken kun je wel de gemiddelde dagwaarde van een auto berekenen alsook een NAP controle uitvoeren.

kenteken-check-uitvoeren-624x126

 

Een kenteken zoeken geeft de abstracte waarde

De waarde die je aan de hand van deze RDW kentekencheck krijgt is een abstracte waarde. Het is gebaseerd op statische gegevens. De waarde die je aan de hand van deze informatie krijgt moet je zien als een indicatie. Is deze indicatie totaal waardeloos? Zeker niet. Je moet de indicatie alleen zien te vertalen naar het concrete geval, een voertuig kan namelijk in een gave, maar ook in een gehavende staat zijn. Een kenteken check RDW kan geen rekening houden met deze omstandigheden.

Wil jij jouw auto verkopen en vraag je je af wat de autowaarde van jouw voertuig is? Doe dan een dagwaarde check en vergelijk de uitkomst met vergelijkbare auto’s. De prijs wordt namelijk ook beïnvloed door de vraag naar specifieke auto’s, de staat van het voertuig alsook het aantal auto’s dat te koop staat op internetsites.

 

Een kenteken natrekken helpt je bij het vaststellen van de wegenbelasting!

Als je een voertuig op je naam hebt staan, dan zal je daar ook motorrijtuigenbelasting over moeten betalen. Die wegenbelasting kan fors oplopen. Het is daarom handig om van te voren te checken hoeveel autobelasting je moet gaan betalen. Ook hierbij kan het natrekken van een kenteken je helpen. De technische specificaties die je uit het register kunt halen vormen een prima bron om de motorrijtuigenbelasting te berekenen. Eventueel zou je deze gegevens direct in kunnen vullen op de online tool van de Belastingdienst, dan weet je direct hoeveel wegenbelasting je per kwartaal moet gaan betalen. Een kenteken zoeken kan op deze manier laten kiezen voor een heel ander soort voertuig!

RDW check Motorrijtuigenbelasting

 

RDW kentekencheck voor autoverleden

De RDW kentekencheck geeft tevens een uitgebreid overzicht over het autoverleden. Zo kun je door het autoverleden te checken erachter komen of een auto schade heeft gehad. Heeft een wagen schade gehad dan zal er een autoschade rapport gegenereerd worden. Hierin zie je waar en hoe ernstig de autoschade was. Tevens kun je inzicht krijgen in het aantal voorgaande eigenaren. De eigenarenhistorie van een auto worden door het controleren van het kenteken beschikbaar gesteld. Zo zie je dat de RDW kenteken controle veel voertuig gegevens laat zien.

Omdat er ook veel tellerfraude plaatsvind in de auto business raad ik je aan de NAP check te gebruiken. Hiermee kun je zien of de kilometerstand correct is of niet. Er wordt namelijk veel gefraudeerd met tellerstanden. De Nationale Auto Pas houdt daarom, samen met de RDW, een tellerstanden register bij. Deze tellerstanden worden in het RDW register bijgehouden. Monteurs van RDW erkende garagebedrijven voeren bij onderhoud boven de 150 euro de tellerstand in. Deze worden verwerkt bij de NAP en doorgevoerd in het RDW kenteken register. Wanneer je wilt weten of een tellerstand klopt kun je via de NAP een kenteken invoeren en de check gebruiken om dit te controleren. Hierdoor weet je zeker of een auto tellerstand klopt of niet.

Update: Sinds 2014 is de NAP database overgenomen door de RDW. Het principe blijft hetzelfde alleen Stichting Nationale Autopas is er mee gestopt. Voorlopig blijft de Nationale Autopas nog het merk waarmee je kunt controleren / verifier of een auto een betrouwbare aankoop is. Echter, het lijkt er op dat de RDW sinds april 2016 langzaam aan haar diensten gaat uitbreiden met het RDW tellerrapport. Een tellerrapport wat door de RDW zelf wordt aangeboden in de strijd tegen tellerfraude.

49 Comments

 1. swinkels May 7, 2015 at 6:06 am Reply

  Graag een complete napcheck

 2. georges smout June 2, 2015 at 8:16 pm Reply

  Graag volledige nap check

 3. gerrit teutelink June 3, 2015 at 5:10 pm Reply

  controle

 4. Auto kopen? Doe de schadecheck June 8, 2015 at 11:51 am Reply

  […] RDW KENTEKENCHECK […]

 5. G.Koolen June 26, 2015 at 10:54 am Reply

  Graag een complete napcheck

 6. nicole July 14, 2015 at 9:37 am Reply

  Kosten

 7. Jansen July 25, 2015 at 8:02 pm Reply

  Check 4-vvh-95

 8. Herrewijnen August 10, 2015 at 9:46 pm Reply

  Wat is mijn auto nog waard??

 9. Bettina Menke September 1, 2015 at 9:35 pm Reply

  graag een volledige check

  • admin September 3, 2015 at 6:22 am Reply

   Beste Bettina,

   ALs je het kenteken doorstuurt kunnen we kijken.

   Gr,

   Rdwcheck.nl

 10. Bettina Menke September 11, 2015 at 7:57 am Reply

  Beste RDW,

  ik had het kenteken in het bovenvakje ingevoerd
  Excuses.
  hier het kenteken voor de volledige chek
  3-ZFX-57

  • admin September 12, 2015 at 10:59 am Reply

   Beste Bettina,

   Wij zijn niet het RDW, wij maken alleen gebruik van RDW data. Bij deze de url naar jouw rapport: klik hier.

   Gr,

   Rdwcheck.nl

 11. Bettina Menke September 11, 2015 at 8:01 am Reply

  Graag een volledige chek

 12. W.H.Assink October 16, 2015 at 7:09 pm Reply

  Graag autowaarde en schadeverleden

  • admin October 20, 2015 at 12:36 pm Reply

   Beste,

   U kunt de RDW autowaarde en het auto schadeverleden opvragen door de volledige RDW kentekencheck te doen. Vul het kenteken in, klik bij autowaarde op opvragen en de rest volgt vanzelf.

   Groeten,
   RDW check

 13. parlevliet November 2, 2015 at 8:49 pm Reply

  rdwcheck

 14. R de Mooij November 17, 2015 at 8:51 am Reply

  Graag een volledige check

 15. Peter Lamers November 17, 2015 at 11:34 pm Reply

  Goedenavond het mevrouw,
  Zou graag informatie willen hebben over deze betreffende auto die ik zou willen kopen.
  Betreft een audi A6 avant 3.0 TDI uit bouwjaar 2007
  Kenteken is 70-PSN-9.

  Graag hoor ik spoedig van u,

  Met vriendelijke groet,

  Peter Lamers

  • admin November 23, 2015 at 9:37 am Reply

   Beste Peter,

   U kunt het kenteken natrekken door het kenteken in te toetsen in de kentekenbalk op de website. U krijgt dan direct, geheel gratis inzicht, in alle algemene RDW voertuiggegevens. Daarbij heeft u de mogelijkheid alle gewenste extra informatie via ons op te vragen. Denk aan kilometerstand controleren, schadeverleden opvragen, aantal eigenaren opvragen, autowaarde bepaling en nog veel meer.

   Succes bij het kopen van uw auto.

   Groet,
   RDW check

 16. Controleer de APK geldigheid op kenteken November 25, 2015 at 8:50 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 17. A. mcDill December 6, 2015 at 2:52 pm Reply

  graag een volledige check

 18. Het kenteken opzoeken in het RDW register December 20, 2015 at 11:01 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 19. j kruis December 27, 2015 at 9:17 pm Reply

  hallo klopt de km stand 251 ooo km

  • admin December 28, 2015 at 12:56 pm Reply

   Beste,

   Vul het kenteken in, doe de NAP check en achterhaal of de kilometerstand logisch is. Wij kunnen u, met alleen een km stand, niet vertellen of de tellerstand klopt.

   Groet,
   RDW check

 20. Auto dagwaarde bepalen voor de verzekering met het kenteken January 10, 2016 at 12:39 pm Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 21. Schadeverleden bestelauto controleren met de RDW kenteken check – Goedkope-bestelautoverzekeringen.nl February 12, 2016 at 12:45 pm Reply

  […] middels de RDW kenteken check om te voorkomen dat u een bestelauto koopt met schadeverleden. De RDW kenteken check geeft u inzicht in het schadeverleden, geeft u de mogelijkheid de kilometerstand te controleren, […]

 22. Autoverzekering afsluiten | Autoverzekering berekenen February 17, 2016 at 8:50 am Reply

  […] kentekencheck Een RDW kentekencheck of een RDW check is een eenvoudige online check waarmee u snel en overzichtelijk inzicht krijgt in […]

 23. Autolening afsluiten? | Hoeveel lening March 7, 2016 at 10:40 pm Reply

  […] het berekenen van de waarde van je auto, is het ook nuttig om een RDW kentekencheck uit te voeren. Een RDW kentekencheck is een gratis online tool, waarbij je het kenteken van de auto die je op het oog hebt invoert. Op basis van het kenteken, […]

 24. Tweedehands auto kopen en RDW – Rdwcheck.nl May 10, 2016 at 9:42 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 25. De APK keuring: algemene informatie – Rdwcheck.nl May 10, 2016 at 9:42 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 26. Wil je de eigenaren van een auto controleren? – Rdwcheck.nl May 10, 2016 at 10:41 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 27. Kentekenpapieren controleren en verbeteren met de auto May 10, 2016 at 10:59 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 28. RDW OVI & Kenteken informatie – Rdwcheck.nl May 10, 2016 at 11:28 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 29. Hoe wordt er gefraudeerd met NAP Certificaten – Rdwcheck.nl June 1, 2016 at 7:26 pm Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 30. Hoe je RDW informatie kunt gebruiken – Rdwcheck.nl June 2, 2016 at 8:23 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 31. Onnodige Wegenbelasting – Wegenbelasting.biz July 28, 2016 at 2:03 pm Reply

  […] een kenteken opzoeken Wilt u een kenteken opzoeken om de wegenbelasting voor een auto of ander voertuig op te zoeken? Op internet vindt u […]

 32. Samenwerking Tussen Nederland en België voor Aanpak Tellerstand Fraude – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl October 19, 2016 at 9:30 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 33. Welke APK keuringseisen gelden er voor personenauto’s – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl January 5, 2017 at 12:50 pm Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 34. De inruilwaarde van een auto berekenen – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl January 9, 2017 at 8:59 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 35. Een kenteken uit Nederland opzoeken – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl January 9, 2017 at 12:16 pm Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 36. Wat is mijn auto waard bij de ANWB? – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl January 10, 2017 at 7:41 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 37. Daling export en forse toename import auto’s in 2016 – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl January 20, 2017 at 2:45 pm Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 38. Oplichters richten zich op gewilde auto’s February 1, 2017 at 10:07 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 39. Fraude & Oplichting bij auto kopen Voorkomen February 3, 2017 at 10:11 am Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 40. Peugeot 208 tweedehands kopen? Dit zijn de aandachtspunten – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl February 10, 2017 at 3:06 pm Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 41. Tips bij het kopen van een tweedehands auto – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl March 6, 2017 at 1:33 pm Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 42. Wat zijn de voordelen van rijden in een automaat? – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl March 9, 2017 at 1:58 pm Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 43. Succes gegarandeerd: foto tips voor het beter verkopen van je auto – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl June 6, 2017 at 12:56 pm Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

 44. Auto verkopen? Waar kan ik dat het beste doen? July 25, 2017 at 3:12 pm Reply

  […] RDW Kentekencheck […]

Leave A Comment