Stappenplan voor kenteken overschrijven bij verkoop

Second slide

Doe de Online Kentekencheck!

✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto’s check
✓ APK vervaldatum opzoeken
✓ Gedetailleerde waarde opvragen

30 Aug , 2015,
Editor
, , , ,
5 comments

Als je een auto gaat verkopen, dien je het kenteken van dit voertuig op de naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Het veranderen van de naam op het kentekenbewijs van een auto om de officiële eigenaar van het voertuig te veranderen, wordt ook wel het kenteken overschrijven bij verkoop genoemd. Maar voor het zover is moet je je oude auto natuurlijk eerst te koop aanbieden en potentiele kopers trekken. Wil je jouw auto zelf verkopen en weten hoe dit werkt, klik dan hier voor uitleg. Ga je jouw auto verkopen en ben je benieuwd wat je moet doen om de eigenaar op het kentekenbewijs van jouw auto te veranderen? Lees dan in dit artikel welke stappen je moet volgen voor het overschrijven van een kenteken.

 

 

Kenteken overschrijvenStap 1: ga naar het kentekenloket

Het is belangrijk dat je bij jouw bezoekje aan het kentekenloket de volgende zaken meeneemt:

 • De kentekencard of de kentekenpapieren van jouw voertuig.
 • De volledige tenaamstellingscode of het Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs.
 • Een geldig legitimatiebewijs.

Ben je bij het kentekenloket en heb je alle bovenstaande zaken meegenomen, dan wordt het kenteken van jouw auto op de naam van de nieuwe eigenaar gezet.

 

Stap 2: bewaar de documenten van het kentekenloket goed

Als het kenteken op de naam van een nieuwe eigenaar is gezet, krijg je van het kentekenloket verschillende documenten mee. Het vrijwaringsbewijs met de overschrijvingscode is voor de vorige eigenaar van de auto (in dit geval ben jijzelf dit) en het tenaamstellingsverslag is voor de nieuwe eigenaar van de auto. Ook de doorgeknipte kentekencard wordt meegenomen door de vorige eigenaar. Heb je een papieren kentekenbewijs, dan wordt er een groot kruis doorheen gezet en krijgt de vorige eigenaar dit document mee.

 

Stap 3: de nieuwe eigenaar krijgt een nieuwe kentekencard

Als het overschrijven van het kenteken is gelukt, krijgt de nieuwe eigenaar een nieuwe kentekencard per post. Als vorige eigenaar van het voertuig hoef je hier niets voor te doen. Voor sommige autobezitters is de kentekencard iets nieuws, voor hen hebben wij extra informatie over de introductie van de kentekencard ter vervanging van het oude papieren kentekenbewijs.

 

garantieKenteken overschrijven bij verkoop: import auto

Heb je jouw auto verkocht en heb je gekozen voor auto uit buitenland halen? Dan zijn de stappen voor het overschrijven van het kenteken van deze import auto iets anders dan de stappen die je hebt gevolgd om jouw oude kenteken op de naam van de nieuwe eigenaar te zetten. Wil je weten wat je precies moet doen om de officiële eigenaar te worden van een import auto, dan wordt aangeraden om hier specifiek informatie over in te winnen zodat je precies weet waar je aan toe bent.

5 Comments

 1. Tot welke moment kan ik een auto overschrijven? – Rdw check May 10, 2016 at 10:48 am Reply

  […] Wil je graag meer overzichtelijk lezen hoe jij je auto kunt overschrijven? Maak dan gebruik van ons stappenplan voor kenteken overschrijven. Tweet !function(d,s,id){var […]

 2. Loek van der Leek November 15, 2016 at 6:53 am Reply

  Ik wil een Nederlandse camper met Nederlands nummerplaat gaan kopen in Italie en met deze camper terug naar Nederland rijden. Hoe kan ik deze op mijn naam krijgen, vooraf aan de koop voor de verzekering en belasting.

  • Editor November 30, 2016 at 3:41 pm Reply

   Beste,

   U kunt de auto in Nederland met de juiste papieren op uw naam zetten. Zorg ervoor dat u het volledige kentekenbewijs in uw bezit heeft en schrijf de auto in Nederland bij de RDW / het postkantoor over. Maak met de verkoper een afspraak / met uw verzekering dat u er eerst mee naar Nederland rijdt. Let wel op, controleer eerst of het chassisnummer en kenteken allemaal in orde is en raadpleeg bij de RDW of alles eerlijk is. Zodat u niet voor nare verrassingen komt te staan op moment dat u de camper op uw naam wilt zetten.

   Groet,
   Team klantenservice

 3. Charles Groenhuijsen December 29, 2016 at 8:49 am Reply

  Ik importeur auto uit VS naar NL. Wanneer mag ik – nadat auto is gekeurd en NL kenteken heeft – in NL verkopen.
  Wachttijd?

  • Editor January 5, 2017 at 10:49 am Reply

   Beste Charles,

   Ik durf niet met zekerheid antwoord te geven op deze vraag. Maar het is meest waarschijnlijk dat u de auto gewoon mag verkopen zonder wachttijd. Tenminste, als de auto een RDW kenteken heeft en u aan alle voertuigverplichtingen heeft voldaan, dan zou u met de auto mogen doen wat u wilt. Dus ook verkopen. De mogelijkheid tot verkopen staat overigens los van afspraken met betrekking tot de belastingdienst zoals voordeel en voorwaarden verbonden aan belastingvoordeel bij import. Indien dit speelt zou u dit bij de belastingdienst moeten uitzoeken.

   Hopelijk heb ik u voldoende kunnen informeren. Zou u nog even willen laten weten hoe alles uiteindelijk is verlopen? Daar zijn vast en zeker meerdere mensen bij gebaat.

   Met vriendelijke groet,
   Sophie Team Klantenservice

Leave A Comment