Wat zijn de risico’s als je van een particulier een auto gaat kopen?

Second slide

Doe de Online Kentekencheck!

✓ Schadeverleden opvragen
✓ Aantal eigenaren natrekken
✓ Tellerstanden controleren
✓ Gestolen auto’s check
✓ APK vervaldatum opzoeken
✓ Gedetailleerde waarde opvragen

12 Dec , 2015,
Editor
, , , , ,
8 comments

nieuwe autoDagelijks zijn er mensen op zoek naar een tweedehands auto. Het kopen van een tweedehands auto is voor veel mensen een aantrekkelijke optie, omdat de prijs van een gebruikte auto veel lager is dan de prijs van een nieuwe auto. Aan het kopen van een tweedehands auto zitten echter wel een aantal risico’s. Daarnaast is er nog een verschil of je een auto koopt bij een garage, of bij een particulier. Door de opkomst van websites als Marktplaats.nl en andere websites die het verkopen van auto’s eenvoudig maken verkopen steeds meer mensen hun auto zelf.

Natuurlijk kan je ervoor kiezen om een tweedehands auto van een particulier te kopen. De strekking van dit artikel is dan ook niet om te suggereren dat je nooit een auto bij een particulier moet kopen, maar wel dat er een aantal extra risico’s aan het kopen van een tweedehands auto bij een particulier verbonden zijn.

 

Welke risico’s zijn er aan het kopen van een auto bij een particulier verbonden?

Er zijn twee grote risico’s aan het kopen van een tweedehands auto verbonden. Het eerste risico dat je loopt bij het kopen van een tweedehands auto bij een particulier is dat je een auto koopt met een teruggedraaide kilometerteller. Het terugdraaien van een kilometerteller is relatief erg eenvoudig. Als een auto een teruggedraaide teller heeft dan lijkt het dus dat een auto minder kilometers heeft gereden en heeft daardoor een hogere waarde.

Het eerste risico dat je dus loopt als je een auto van een particulier koopt is dus dat je een auto met een teruggedraaide kilometer koopt. Het gevolg daarvan is dus dat je teveel voor een auto betaalt. Het tweede gevolg van een auto met een teruggedraaide teller is dat deze auto meer kilometers heeft gereden dan dat op het eerste gezicht lijkt. Daardoor heeft een auto meer onderhoud nodig en ben je daar dus ook meer geld voor kwijt.

Als je een auto bij een garage koopt, dan wordt in veel, dus niet alle, gevallen de kilometerstand gecheckt. Daardoor is een deel van dit risico afgedekt. Controleer daarom altijd de kilometerstand voordat je een auto koopt.

 

Risico van een tweedehands auto bij een particulier kopen: schadeauto

kenteken opzoekenAls je een tweedehands auto bij een particulier koopt, dan zit daar nog een ander risico aan vast. Een belangrijk risico dat je loopt als je een tweedehands auto bij een particulier koopt is dat je een ex schadeauto koopt. Een auto kan in het verleden ernstige schade hebben opgelopen die vervolgens is hersteld. Je weet echter niet of dit op de juiste manier en met de juiste onderdelen is gedaan. Daardoor kan een ex schadeauto voor meer onderhoudskosten zorgen. Van een garagehouder kan verwacht worden dat hij eerder herkent dat het om een auto met een schadeverleden gaat. Als hij dit weet mag van hem of haar verwacht worden dat hij deze informatie met je deelt. Van een particulier hoeft dit niet echt verwacht te worden, tenzij hij nadrukkelijk weet dat het om een schadeauto gaat. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je een schadeauto koopt, zie hier hoe je kunt checken of je te maken hebt met een schadeauto.

 

Wapen jezelf tegen deze risico’s van het kopen van een tweedehands auto bij een particulier

Als je een tweedehands auto bij een particulier gaat kopen dan kan je jezelf tegen deze risico’s wapenen. De manier om dit te doen is het doen van een zogenaamde kenteken check. Door een kenteken check te doen kan je zien of er met de kilometerstand is gerommeld. Zo dek je je in tegen het risico op tellerfraude.

Door een kentekencheck te doen kan je je ook indekken tegen het risico van het kopen van een schadeauto. Als er schade op een kenteken geregistreerd staat, dan kan je deze inzien door een kenteken check te doen. Een kenteken check doen is heel eenvoudig en het kan ervoor zorgen dat je geen miskoop doet!

 

Andere risico’s van het kopen van een tweedehands auto bij een particulier

Er zijn nog een aantal andere risico’s verbonden aan het kopen van een tweedehands auto bij een particulier die niet met een RDW check te ondervangen zijn. Misschien is het spreken van risico’s dan ook geen goede term, het zijn meer nadelen die verbonden zijn aan het kopen van een tweedehands auto.

Op het moment dat je een auto bij een particulier koopt dan heb je over het algemeen geen garantie. Natuurlijk zou je een dergelijk beding in een koopovereenkomst op kunnen nemen, maar dat is heel uitzonderlijk. Bij een garage heb je in de regel wél (beperkte) garantie op een occasion.

Daarnaast is een nadeel van het kopen van een auto bij een particulier dat je je huidige auto niet in kan ruilen. Je moet dus zelf je auto zien te verkopen en daar zit ook niet iedereen op te wachten.

 

Voordelen van het kopen van een tweedehands auto bij een particulier

auto kopen en checkenNatuurlijk zijn er aan het kopen van een occasion bij een zelfstandige verkoper ook voordelen verbonden. Het belangrijkste voordeel is waarschijnlijk die (iets) lagere prijs. Als je bij een particuliere verkoper een auto gaat kopen dan is de prijs waarschijnlijk iets lager omdat een particulier geen winstmarge hoeft aan te houden een garagehouder zal dit wel moeten doen. Bij de particulier ben je dus goedkoper uit en kun je waarschijnlijk meer onderhandelen over de prijs.

8 Comments

 1. Tips voor auto importeren en garantie – RDW check – Dagwaarde auto berekenen inclusief NAP Check March 11, 2016 at 2:40 pm Reply

  […] waarde opvragen 11 Mar , 2016, admin No Comments Er zit altijd een risico verbonden aan het kopen van een occasion. Het is dan wel financieel voordelig om een auto te importeren, maar het heeft ook nadelen. Het is […]

 2. Robert van Heerde August 19, 2016 at 2:35 pm Reply

  Je geeft aan dat vooral particulieren tellers terugdraaien. Volgens mij klopt dat niet helemaal. Vooral autobedrijven hebben hier baat bij. Die kunnen het namelijk bij meerdere auto’s doen, waardoor het ook echt loont. Ik geloof ook niet dat er veel particulieren zijn die weten hoe dit werkt.

  Zo ook met schade-auto’s. Autobedrijven kopen schade-auto’s in, stoppen hem vol met plamuur en spuiten er wat lak overheen. En dan is het wachten op een koper die niets ziet, en veel te veel betaalt voor de auto.

  Dit laatste zien wij helaas regelmatig tijdens onze keuringen. Ondanks dat het schadeverleden opgevraagd is. Daar staan namelijk alleen maar geregistreerde schades. Dus een schade die weggewerkt is met plamuur en wat verf, staat daar niet tussen.

  Voor wat betreft het voordeel van het kopen bij een particulier: helemaal waar. Maar er zijn meer voordelen.

 3. Hoe weet ik zeker dat ik niet word opgelicht als ik een occasion koop? – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl March 6, 2017 at 1:04 pm Reply

  […] auto geen goede koop is en welke auto wél een goede koop is. Er is ontzettend veel sprake van oplichterij en fraude in de wereld van de tweedehands auto’s en om deze reden is het slim om op je hoede te zijn als je op zoek bent naar een leuke occasion. […]

 4. Onderhandelen over de prijs van een auto? Daar is altijd ruimte voor! – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl May 3, 2017 at 6:19 am Reply

  […] auto langer te koop staat zullen ze eerder geneigd zijn om te zakken met de prijs. Let wel op, het kopen van een auto bij een particulier brengt ook risico met zich mee. […]

 5. Waar op te letten bij het maken van een proefrit? – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl June 29, 2017 at 12:57 pm Reply

  […] Bij het kopen van een tweedehandsauto is dat in principe niet anders en zeker ook niet zonder risico. Het is daarom belangrijk dat je zeker bent of de auto echt in goede staat is. Soms wordt er […]

 6. M de kort October 2, 2017 at 10:59 pm Reply

  Haha een kenteken check daar kan je weinig mee als rdw een importauto met schade goedkeurt en later als er bij Het bedrijf wie de schade herstelt heeft iets niet in de haak is diezelfde auto te voorzien van een wok melding mag 13 oktober voorkomen dankzij het rdw en niet alleen ik zo zijn er nog meerdere

  • Editor October 9, 2017 at 12:34 pm Reply

   Beste,

   Dat klopt. Als een auto een WOK melding heeft of überhaupt ernstige schade heeft, zal de RDW het voertuig gewoon goed keuren. Echter wel nadat de schade is hersteld of als de schade geen directe invloed heeft op de verkeersveiligheid. De handel in import schadeauto’s is helemaal schimmig, daar komen veel problemen uit voort.

   Het is daarom raadzaam een kentekencheck voor het schadeverleden te doen. Zo kun je onafhankelijk van de RDW kijken en wat de verkoper zegt onderzoek doen naar het autoverleden. Op deze manier kun je voorkomen dat je een ex schadeauto koopt.

   Wij zijn wel benieuwd hoe dit verhaal af loopt? Kun je laten weten hoe dit verder gaat?

 7. Een auto in België kopen: welke documenten zijn vereist? – Met een RDW Check inzicht in voertuiggegevens – Rdwcheck.nl November 21, 2017 at 1:37 pm Reply

  […] je de juiste auto hebt gevonden en daarbij moet ook de verkoper nog betrouwbaar overkomen, een occasion particulier kopen is dus niet zonder risico. Je zou ook kunnen kiezen voor een autohandelaar. Deze heeft vaak de nodige informatie over het […]

Leave A Comment